10 tips for en trygg jul

9.12.2022

I julehøytiden har mange fokus på hygge og samvær med familien. Vi pynter til jul, baker kaker og lager tradisjonsmat. Samtidig er det dessverre også den måneden i året med flest branner.

Det er hele 50 % flere boligbranner i julemåneden sammenlignet med andre tider på året. Dette kommer antakeligvis av uforsiktig og manglende tilsyn av levende ild, bruk av gamle eller defekte elektriske apparater og lys, glemte gryter på komfyren og uvøren bruk av fyrverkeri.

10 tips for en trygg jul

Byggmesterforsikring oppfordrer alle til å følge disse enkle forhåndsreglene:

  1. Slukk stearinlys før de brenner helt ned. Hold levende lys langt fra brennbart materiale. Ta en ekstra slukkerunde i huset før du legger deg. Gå aldri fra levende lys.
  2. Sørg for at alle elektriske apparater og lys er i god stand før du kobler de til. Er du i tvil – ikke bruk det.
  3. Bruk stikkontakten – ikke lyspæren – på juletrelyset til å slukke lysene om natten eller når huset forlates.
  4. Bruk komfyrvakta for å unngå komfyrbrann, for eksempel på grunn av tørrkoking. Ha et brannteppe lett tilgjengelig på kjøkkenet.
  5. Stå ved gryta hele tiden hvis du skal mat med smult. Ha lokket til gryta lett tilgjengelig og flytt aldri på gryta før smultet er helt avkjølt.
  6. Lad mobil og nettbrett når du er våken.
  7. Bytt batteri i røykvarsleren hvis ikke dette nylig er gjort.
  8. Test eventuelle alarmanlegg.
  9. Snakk sammen om hva man skal gjøre dersom man opplever branntilløp eller brann. Har man barn i huset er dette spesielt viktig.
  10. Følg instruksjonene ved bruk av fyrverkeri og bruk vernebriller.. 

Desember er også en måned med til dels variable kjøreforhold og mange stressede mennesker i trafikken. I den forbindelse kan det være et greit tips, til både nisser og folk, å avpasse farten og hold fokus på veien.

Vi i Byggmesterforsikring vil med dette ønske alle en riktig god og trygg, Jule- og Nyttårsfeiring!