Er-bilen-din-rustet-for-ferien.jpg

En av de vanligste «ferieskadene» på bilen er havari som følge av motorfeil. Er du trygg på at bilen er i teknisk god stand før du skal ut på biltur i sommer?

Når du pakker bilen for sommerferien er det mye å tenke på. Du må sørge for at du har med alt du trenger for turen, at du har underholdning til barna lett tilgjengelig og at hunden er sikret riktig. Bilen skal pakkes med den tyngste bagasjen lavt og så langt inn i bagasjerommet som mulig, og både varseltrekant og refleksvest skal ligge lett tilgjengelig i bilen. Men det er mange som glemmer å sjekke at bilen er i god stand før man legger ut på årets bilferie.

Sjekk bilen din!

Elektrisk feil, motorstopp, startvansker, punktering og feilfylling av drivstoff er av de vanligste redningsårsakene i løpet av sommeren. Det er viktig å ta en rask sjekk av bilen før man drar på langtur, slik at alle i bilen er best mulig sikret. Da minimerer du sjansene for å få avbrutt ferien på grunn av biltrøbbel og skader på bilen.

Her gir vi deg en kort huskeliste over tingene du bør sjekke før du legger ut på årets bilferie:

  • Har du steinsprutskader? Da bør du reparere disse. Har du kaskoforsikring på bilen kan du gjøre dette gratis på et bilglassverksted. 
  • Har du husket å peile oljen, eller er det lenge siden oljen ble skiftet?
  • Er batteriet i god stand og lader det som det skal?
  • Er registerreimen skiftet i henhold til bilens serviceintervaller?
  • Fungerer alle lys som de skal?
  • Har du sjekket lufttrykket i dekkene? Husk at kjøretøy ofte skal ha et noe høyere lufttrykk i dekkene dersom den er fullastet. Tommelfingerregelen er 10 % høyere trykk enn ved vanlig kjøring med liten last.
  • Er mønsterdybden i dekket tilstrekkelig? NAF anbefaler minimum 3 mm, men kravet er 1,6 mm.
  • Har du jekk og utstyr til en eventuell punktering?

NAF har egne tester dersom du er usikker på bilens tekniske tilstand eller om du ikke føler deg tilstrekkelig kompetent til å sjekke bilen selv. Ta en tur innom ditt lokale NAF-senter for en test.

Les også: Dette må du huske ved kjøring med tilhenger eller campingvogn i utlandet

Og sist, men ikke minst, husk at det er viktig å ta gode pauser for å hvile ut under lange bilturer. Sommervarmen gjør oss sløve, og sløve, trøtte bilister er livsfarlige. Faktisk skyldes 13 % av dødsulykkene på norske veier at sjåføren har sovnet bak rattet. Sørger du for å være opplagt og ha en bil som er rustet for de lange kjøreturene du skal ta i ferien din, skaper du en trygg tilværelse for deg selv, familien din og medtrafikantene dine.

Kartlegg ditt forsikringsbehov