Gjør bilen vinterklar

Flere bileiere tenker ikke over at det er mer enn dekkskift som burde gjøres for å klargjøre bilen for vinteren.  I den mørke vintertiden er det viktig å se, bli sett og holde seg på veien og med enkle grep kan du være bedre rustet til dette.

 Les også: 7 tips for å redusere skader på bil

Sjekk dekkene nøye

For å ferdes tryggest mulig på glatte vinterveier må du huske å sjekke at dekkene har riktig mønsterdybde, lufttrykk og at de ikke er for gamle. Gamle dekk gir dårlige veigrep og er derfor mindre sikre på veien. Husk også at kjøretøy ofte skal ha et noe høyere lufttrykk i dekkene dersom den er fullastet. Tommelfingerregelen er 10 % høyere trykk enn ved vanlig kjøring med liten last.

 På vinterdekk er kravet på mønsterdybden 3 mm men det anbefales å ha minimum 4 mm. Dersom man får en skade og dekkene ikke er i god nok stand kan man forvente å bli avkortet i forsikringsoppgjøret. For eksempel er 15 % avkortning eller mer ikke en usannsynlig reaksjon fra forsikringsselskapet dersom man har kjørt på for dårlige vinterdekk.

Ta en gjennomgang av hele bilen

I tillegg til å se over dekkene har vi en liten liste med ting vi anbefaler deg å gjøre for å se etter at bilen er klar for vinteren:

  • Kontroller at alle lys fungerer og at nær- og fjernlys er riktig innstilt
  • Vask frontruten og sjekke at den er fri for steinsprutskader
  • Sjekk at vindusviskerne er hele og rene. Vi anbefaler at de skiftes minst en gang i året.
  • Kontroller spenningen på batteriet. Ta gjerne en oppladning en til to ganger i året for å unngå at batteriet plutselig er tomt. Husk også at rekkevidden på batteriet i elbiler blir redusert når det er kaldt.
  • Smør silikon på gummilister rundt dører og bagasjelokk for å hindre at de fryser og ødelegges i kulden.
  • Sjekk at det er nok kjølevæske på bilen og at spylervæsken tåler minusgrader.
  • Kontroller motoroljen. Bytt gjerne til en tynnere da den gjør at bilen starter lettere og slites mindre.

Vi minner også om at det er påbudt å ha refleksvest i bilen, og vi anbefaler også å ha en varseltrekant lett tilgjengelig.

Sist, men ikke minst; kjør etter forholdene!

Last ned vårt produkthefte: Privatforsikring fra spesialister i byggebransjen