Har-du-gjort-bilen-klar-for-ferien?

En av de vanligste «ferieskadene» på bilen er havari som følge av motorfeil. Hvis du sørger for at bilen er i god teknisk stand før du legger ut på langtur har du kanskje et bedre utgangspunkt for en mer knirkefri ferie. 

Når du pakker bilen for sommerferien er det mye å tenke på. Du må sørge for at du har pakket  alt du trenger for turen, at du har underholdning til barna lett tilgjengelig og at hunden er sikret riktig. Bilen skal pakkes med den tyngste bagasjen lavt og så langt inn i bagasjerommet som mulig, og både varseltrekant og refleksvest skal ligge lett tilgjengelig i bilen. Men det er mange som glemmer å sjekke at bilen er i god stand før man legger ut på langtur. 

Sjekk bilen din!

Elektrisk feil, motorstopp, startvansker, punktering og feilfylling av drivstoff er av de vanligste redningsårsakene i løpet av sommeren. Det er viktig å ta en kjapp sjekk av bilen før man drar på langtur, slik at bilen og dere som sitter i den er best mulig sikret. Da minimerer du sjansene for å få avbrutt ferien på grunn av biltrøbbel og skader på bilen.

Her gir vi deg en kort huskeliste over tingene du bør sjekke før du legger ut på årets bilferie:

  • Har du steinsprutskader? Disse bør du reparere før du skal på tur. Har du kaskoforsikring på bilen kan du gjøre dette gratis på et bilglassverksted. 
  • Har du peilet oljen for å sjekke oljenivået? Er det lenge siden oljen ble skiftet bør du vurdere om det er på tide.
  • Er batteriet i god stand og lader det som det skal?
  • Er registerreimen skiftet i henhold til bilens serviceintervaller?
  • Virker alle lys som de skal?
  • Har du sjekket lufttrykket i dekkene? Husk at kjøretøy ofte skal ha et noe høyere lufttrykk i dekkene dersom den er fullastet. Tommelfingerregelen er 10 % høyere trykk enn ved vanlig kjøring med liten last. Opplysninger om riktig dekktrykk står ofte i karmen til førerdøra eller i drivstofflokket. 
  • Er mønsterdybden i dekket tilstrekkelig? NAF anbefaler minimum 3 mm, men kravet er 1,6 mm.
  • Har du jekk og utstyr til en eventuell punktering samt refleksvest og varselstrekanten lett tilgjengelig?
  • Det kan også være lurt å ha en skademelding liggende i tilfelle noe skjer. Husk at det er internasjonal standard på skademeldingen du får fra ditt forsikringsselskap hvis du skulle være uheldig i utlandet. 

NAF har egne tester dersom du er usikker på bilens tekniske tilstand eller om du ikke føler deg tilstrekkelig kompetent til å sjekke bilen selv. Ta en tur innom ditt lokale NAF-senter for en test.

Les også: Dette må du huske ved kjøring med tilhenger eller campingvogn i utlandet

Og sist, men ikke minst, husk at det er viktig å ta gode pauser for å hvile ut under lange bilturer. Sommervarmen og feriemodus gjør oss gjerne litt mer avslappet. Husk at trøtte bilister er livsfarlige. Faktisk skyldes 13 % av dødsulykkene på norske veier at sjåføren har sovnet bak rattet. Sørger du for å være opplagt og ha en bil som er rustet for de lange kjøreturene du skal ta i ferien din, skaper du en trygg tilværelse for deg selv, familien din og medtrafikantene dine.

 

Last ned gratis e-bok: Forsikringsguide for håndverkere