har_du_lov_til_å_kjøre_med_bedriftens_tilhengere.jpg

Mange virksomheter har tilhengere som brukes for å frakte materialer og utstyr, men har du tenkt på om du egentlig har lov til å kjøre rundt med disse? Har du en stor bil med høy tillatt nyttelast må du være spesielt oppmerksom på dette. Dersom bilen har maks tillatt nyttelast som nærmer seg 3000 kg, er sjansen stor for at du i praksis ikke kan trekke en henger. 

Undersøk hva førerkortet ditt tillater

Dersom du har en stor bil med mye last og ønsker å trekke en tilhenger med denne kan det hende at den samlede totalvekten er større enn det førerkortet ditt tillater deg å trekke. Har du tilhengere eller arbeidsbiler med stor eller tung last bør du altså sjekke ut om du lovlig kan trekke tilhengeren med førerkortet ditt.

Statens vegvesen har en god oversikt over hva som er tillatt og ikke. Jeg gjengir dem i korthet her:

  • Har du førerkort for personbil klasse B, er utgangspunktet at bilens totalvekt pluss tilhengerens totalvekt ikke skal overstige 3500 kg.
  • Førerkort klasse BE gjelder trekking av tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg, men begrenser seg også oppad til 3500 kg.
  • Dersom tilhengerens tillatte totalvekt er over 3500 kg må man ha førerkort klasse C1E, selv om bilen man trekker med tilhører klasse B.

Husk at det er du som sjåfør som står ansvarlig for om du har lov til å trekke tilhengeren og lasten eller ikke. 

Statens vegvesen har en app som enkelt regner du om du kan trekke tilhengeren din eller ikke. Den kan lastes ned til alle telefoner og nettbrett her. De samme funksjonene finner du for øvrig også på Statens vegvesens nettsider.

FORNYELSE AV FØRERKORT

Rosa førerkort i bankkortstørrelse (EØS-modell 1 og 2)
Er førerkortet ditt utstedt i perioden 1. januar 1998 til og med 18. januar 2013, må du fornye førerkortet før 1. januar 2033.

Er førerkortet ditt utstedt etter 19. januar 2013 kan du se i kolonne 11 på baksiden av førerkortet for fristen på når det må fornyes.

Stort rosa førerkort (Wien-modell 1 og 2)
Er førerkortet ditt utstedt i perioden 1. april 1979 til og med 31. desember 1997, må du fornye førerkortet før 1. januar 2023.

Ta kontakt med BMF