sikkerhet i julen.png

Julen er en tid for hjemmekos, med fyr på peisen og stearinlys på bordet. Dagene tilbringes som regel sammen med familie og venner, vi spiser god mat og koser oss gjerne med noe godt drikke. Julen er en koselig tid som de aller fleste kun forbinder med glede, men denne tiden er dessverre også en høytid for brann og andre ulykker.

Desember er årets aller verste brannmåned med hele 50 % flere boligbranner sammenlignet med andre tider på året. Dette skyldes som oftest glemte gryter på komfyren, uforsiktighet og manglende tilsyn med levende ild, bruk av defekte elektriske apparater og lys, samt uvøren bruk av fyrverkeri, for å nevne noe.

 Med utgangspunkt i ovenstående oppfordrer Byggmesterforsikring alle til å ta noen ekstra forhåndsregler: 

  1. Ved matlaging kan det ofte være lurt å benytte seg av timerfunksjonen som finnes på de fleste komfyrer og stekeovner.

  2. Sørg for å slukke stearinlys før de brenner helt ned og at de ikke er plassert på en slik måte at ilden kan spre seg til andre ting.

  3. Hvis du ikke allerede har byttet batteriet i røykvarsleren så kan dette være et godt tidspunkt å gjøre det på.

  4. Har du alarm knyttet til alarmsentral så kan det være greit å ta en liten test av anlegget.

  5. Sørg for at alle elektriske apparater og lys er i god stand før du kopler de til. Hovedregelen er: om du er i tvil, ikke benytt det.

  6. Sjekk at slukkeutstyret er i orden og tilgjengelig.

  7. Snakk sammen og repeter hva man skal gjøre dersom man opplever branntilløp eller brann. Har man barn i huset er dette spesielt viktig.

  8. Følg instruksjonene ved bruk av fyrverkeri. 

I tillegg til økt brannfare er nyttårsaften også en tid hvor det er økt fare for øyeskader, igjen som følge av uvøren bruk av fyrverkeri. Et godt tips er selvfølgelig å ta sine forhåndsregler sett i forhold til bruk av fyrverker og følg instruksjonene. Et annet tips er bruk av vernebriller.

Desember er også en måned med til dels variable kjøreforhold og mange stressede mennesker i trafikken. I den forbindelse kan det være et greit tips, til både nisser og folk, å avpasse farten og hold fokus på veien.

Vi i Byggmesterforsikring vil med dette ønske alle sammen en riktig god og trygg, Jule- og Nyttårsfeiring!

 

Kartlegg ditt forsikringsbehov