6 tips for en brannsikker jul-446050-edited.jpg

I julehøytiden har mange fokus på hygge og samvær med familien. Vi pynter til jul, og baker og lager tradisjonsmat. Samtidig er det dessverre også den måneden i året med flest branner. Følger du våre seks tips for en brannsikker jul kan du kan du imidlertid være sikker på at du går juletiden trygt i møte.

I 2016 var måneden særdeles dyster hvis man ser på brannstatistikken. Av de 40 personene som omkom i brann i hele 2016, døde åtte av dem i desember. Dessverre er ikke dette året unikt med tanke på brannstatistikken – det har lenge vist seg at desember er en av de mest brannfarlige månedene i året. Dette kommer antakeligvis av økt bruk av og manglende tilsyn med levende ild, bruk av gamle eller defekte elektriske apparater og lys og glemte gryter på komfyren.

6 tips for en trygg jul

Hittil i år har 2017 vært et rekordår for et lavt antall branndøde. Følger du disse tipsene kan du bidra til at de positive tallene fortsetter ut året:

  1. Pass på at stearinlys ikke er plassert på en slik måte at flammen kan ta tak i pynt eller annet som kan blusse opp til brann. Ta også en ekstra slukkerunde i huset før du går og legger deg. Gå aldri ifra levende lys.
  2. Sørg for at alle elektriske apparater og lys er i god stand før du kobler de til. Er du i tvil – ikke benytt det.
  3. Bruk stikkontakten – ikke lyspæren – på juletrelyset til å slukke lysene om natten eller når dere er borte fra huset.
  4. Bruk komfyrvakta for å unngå komfyrbrann, for eksempel på grunn av tørrkoking. Ha et brannteppe lett tilgjengelig på kjøkkenet.
  5. Dersom du skal lage mat med smult må du stå ved gryten til en hver tid. Husk også å ha lokket til gryta lett tilgjengelig og aldri flytt på gryta før smultet er helt avkjølt.
  6. Lad mobil og nettbrett når du er våken.

Les også: 8 forhåndsregler for sikkerhet i julen

Husk røykvarslerens dag

Husk også røykvarslerens dag 1. desember. Jeg oppfordrer alle til å bruke denne dagen til å bytte batteri, teste huserts røykvarslere (disse bør helst være seriekoblet i alle oppholds- og soverom) og teste brannslukningsapparatene. Glemte du det i år? Ikke vent med å teste alt til neste år, gjør det heller med en gang. Og mens du først er i gang, ta gjerne en brannøvelse hjemme. Da er du sikker på at du ligger litt i forkant og kan være litt tryggere idet vi går inn i julehøytiden.