Flere titusener arbeidere skader seg på jobb hvert år. En stor andel av disse befinner seg innen bygg- og anleggsbransjen. Yrkesskader er, som vi alle vet, langt på vei utbredt i bransjen, men heldigvis kan du ved ett enkelt tiltak redusere sjansen for at arbeiderne på byggeplassen din kommer utfor en alvorlig ulykke.
Strengere krav for synlighetstøy
Bruk av synlighetstøy blir stadig mer utbredt i stadig flere bransjer, særlig i de der arbeidet foregår i høyrisikoområder. Innen bygg- og anleggsbransjen spesielt, stiller også store entreprenører stadig større krav underentreprenørene sine om synlighetstøy på byggeplassen, i tillegg til Arbeidstilsynets bestemmelser som omfatter annet verneutstyr.
Det er ikke så rart. Undersøkelser viser at tømrere er helt på toppen i årlig risiko for arbeidsskader, og de øvrige håndverkerfagene ligger tett opptil.
Les også: Derfor skader unge menn seg oftest på jobben
Synlige medarbeidere, mindre yrkesskader
Flere virksomheter og yrkesgrupper på samme byggeplass øker behovet for å satse på sikkerheten, og synlighetstøy kan være et godt alternativ for lettere å identifisere de forskjellige som er inne på byggeplassen i løpet av en dag.
Rapporten «Skader i bygg og anlegg: utvikling og problemområder», utarbeidet av Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt, viser at arbeidsulykker som følge av at arbeidstaker blir påkjørt eller truffet av tyngre maskiner eller biler, utgjør en stor del av alvorlige ulykker på byggeplasser. Årsaken i flere av tilfellene er at arbeidstaker er i nærheten av en maskin, men usynlig for maskinfører. Jo synligere arbeiderne dine er, jo mindre er sjansen for at de skader seg.
Les også: 5 tips til forebygging av arbeidsulykker
Bruk synlighetstøy som firmaprofilering
Som en følge av et økt innkjøpsønske fra utførende bedrifter satser også klesprodusentene på synlighetstøy. Utvalget blir stadig større, og mulighetene blir flere. Hvorfor ikke kombinere firmaprofilen din, i form av logoer, på synlighetstøyet? Det er fullt mulig, så lenge logoen ikke dekker en for stor overflate av plagget. På denne måten kan du både sikre dine ansatte bedre og beholde firmaets visuelle profil.