Tar du sommerferie i sosiale medier.jpg

Det er ikke alltid bare vennene dine som følger deg på sosiale medier. Hvor mye bør du egentlig dele av ferien din?

Det er fortsatt veldig populært å vise venner og bekjente når vi gjør noe ekstra hyggelig – som å være på ferie. Men tyvene er også på sosiale medier og følger kanskje enda bedre med enn det vi selv gjør. Hvor mye og hva er det egentlig lurt å dele?

Når vi tar ferie, går tyvene på jobb. Det har flere av oss smertelig fått erfare. Bare i perioden mellom juli og september i 2015 lå erstatningsutbetalingene etter innbrudd i private boliger og hytter på 114 millioner kroner. Følgelig har vi blitt flinke til å få familiemedlemmer eller naboer til å ta inn posten for oss, installere bevegelsessensorer, alarmer og lignende. Men i likhet med samfunnet forøvrig har også tyvene blitt digitale, og de vet å bruke sosiale medier som metode i arbeidet sitt.

Vær forsiktig med hva du deler!

Opptil 40 % av oss publiserer bilder fra ferien, og nærmere 30 % deler informasjon om en fremtidig ferie i sosiale medier. Det vet tyvene å utnytte. Det beste tipset er derfor å vente til etter ferien med å dele bilder fra den flotte reisen du har vært på. Det kan være fristende å legge ut statuser om at du nyter ferien, dele bilder og «sjekke inn» på kjente severdigheter, gode restauranter eller flotte hotell, men dette gjør det veldig lett for andre å identifisere at du ikke er hjemme og at huset ditt står uvoktet.

Innbruddstyver drar nytte av denne informasjonen. Og selv om du har installert en innbruddsalarm i huset ditt, står kanskje arbeidsbil med verktøy og utstyr igjen utenfor. Får de tak i dette risikerer du i verste tilfelle driftsmessige konsekvenser for jobben. Hvilke konsekvenser dette er, kan du lese mer om i dette blogginnlegget.

Les også: Hvordan unngår du innbrudd i brakker?

Sjekk innstillingene dine på sosiale medier

Skal du unngå innbrudd, er et godt tips å gå over innstillingene dine på sosiale medier. Er det kun vennene dine som kan se hva du legger ut, eller kan også venners venner se bildene og postene dine? Jo flere som kan se det du deler, jo større er sjansen for at uvedkommende også kan se det.

I denne forbindelsen anbefaler også Barnevakten, som gir råd om barn og medier, at man unngår å legge ut bilder av barn som er lett eller helt avkledd. Bilder som dette kan dessverre lett havne på avveie og manipuleres slik at de også kan misbrukes i andre sammenhenger. Tenk også på om barna synes det er greit at du har delt bilder av de i andre sammenhenger.

Kartlegg ditt forsikringsbehov